5 gode råd til at shoppe mere bæredygtigt

0
289

1. Køb genbrug – og lad dit tøj blive genbrugt

Det første – og ældste råd – er selvfølgelig at købe genbrug. I gennemsnit bruger vi kun hver stykke tøj syv gange. Og det er alt for lidt. Faktisk har 80% af det tøj, som vi smider ud, stadig 80% af deres levetid tilbage. Det koster miljøet dyrt at producere nyt tøj, og derfor skal vi blive bedre til at udnytte ethvert stykke tøj, som miljøet har spildt energi og ressourcer på at producere. Derfor er det en god ide at købe genbrug – og at lade dit eget tøj blive genbrugt, når du ikke selv vil gå med det længere.

2. Kig efter certificeringer

Vil du gerne købe tøj fra nyt, så er det en god ide at kigge efter certificeringer. Disse er dine guidelines til at gøre så bæredygtige køb som muligt. Nogle af de certificeringer, som du kan kigge efter er for eksempel GOTS, OEKO-TEX og svanemærket.

GOTS-mærket fortæller dig, at produktionen har levet op til høje sociale- og miljørigtige krav. OEKO-TEX sikrer dig, at tøjet ikke indeholder skadelig kemi, og at det er produceret med tanke på at belaste miljøet mindst muligt, mens svanemærket fortæller, at produktionen er blandt de mindst miljøbelastende i forhold til brug af kemikalier og andre skadelige stoffer.

3. Gå efter bæredygtige brands og butikker

Det kan godt være lidt svært at finde rundt i alle certificeringerne og finde ud af, hvad der egentlig er det mest miljørigtige. Derfor er en god ide, at stile efter bæredygtige brands og butikker, der formidler bæredygtigt produceret tøj.

Et godt bud er her Butik Liva. Hos Butik Liva sælger de tøj fra designere, der har fokus på kvalitet, bæredygtighed og miljø. Ved at handle her er du dermed sikret at det tøj du køber, sætter et så lille miljøaftryk som muligt.

4. Undgå overforbrug

Det er hyggeligt at købe tøj, og det er en fed følelse at tage et nyt stykke tøj på. Men det er ikke godt for miljøet at købe nyt tøj – og slet ikke tøj, som du kun bruger én enkelt gang eller to. Selvom det er en fed følelse at have en stor garderobe med et bredt udvalg af tøj, kan du med fordel skære ned. Gå efter nogle gode basis-ting, som nemt kan styles på mange forskellige måder. Derudover bør du undgå for mange trendskøb. Det er nemlig netop disse stykker tøj, der har det med bare at hænge i skabet, indtil de bliver smidt ud.

5. Gå efter kvalitet

En bomulds t-shirt har gået mange processer igennem, inden den rammer din garderobe. Bomulden er blevet dyrket, forarbejdet, spundet, vævet, klippet, syet sammen og fragtet til butikken. Hvis t-shirten er billig, er det nemt at regne ud, at den nok ikke er blevet produceret under ordentlig forhold og uden tanke på, at materialerne skal være gode og holdbare. Til gengæld har naturen brugt lige så mange ressourcer på at producere og fragte t-shirten frem til dig, som hvis den var produceret i bedre kvalitet.

Når du køber tøj, er det derfor en god ide at købe lidt dyrere produkter med en lang levetid, men så til gengæld købe færre stykker tøj.