Det bør du vide om whisky

0
1344

Den gyldne alkoholiske drik er for mange genstand stor nydelse og en nærmest religiøs interesse. Denne artikel vil forsøge at gøre dig klogere på bl.a. alder og farvestoffer, smagsvarianter og alkoholprocenter.

Alder

For at en whisky kan karakteriseres som en whisky er, at den har en mindstealder på 3 år. Det betyder, at den yngste whisky i flasken er mindst 3 år gammel. Destillerierne må nemlig gerne blande ældre whisky i, men ikke whisky som er yngre end den alder, der står påtrykt på flasken. Scotch whisky association har bestemt, at den lavest acceptable alder for en whisky er 3 år. Det vil altså sige, at alt under 3 år ikke kan karakteriseres som whisky. Køb kvalitets whisky her. Hvis man vil have fingrene i en ældre whisky, skal man typisk have den helt store pengepung frem. Eksempelvis er en pris på 5-6 tusind for en 30 år gammel flaske whisky ikke unormalt.

Farve

Der er fra Scotch whisky associations side givet tilladelse til, at producenter af whisky kan tilsætte karamelfarve (E150) som led i at sikre ensartethedens i producentens forskellige whiskyer i forhold til smag, udseende og konsistens.

Smagsvarianter

Whisky er ikke bare whisky, men kan have noter af et væld af forskellige ting, f.eks. Vanilje, sherry eller røg. Smagen kan blandt andet komme fra den type af tønde som whiskyen ligger i, f.eks. giver Amerikansk eg noter af vanilje, honning, hasselnødder, kokos, mandler, ingefær, fudge og flødekaramel til whiskyen, hvor tønder af andre træsorter giver andre smagsnuancer. Røgsmagen kan også afhænge af den måde, hvorpå kornet bliver tørret.

Alkoholprocenter

For at en whisky kan sælges som whisky kræver det ikke bare, at den er mindst 3 år gammel. Der stilles også krav til alkoholprocenten, som skal være på mindst 40%. Der findes ikke nogen øvre grænse for alkoholprocenten, og alkoholprocenter på op til 50 – 60% er ikke uset.