Vi mennesker bruger for meget tid indendørs

0
2097
stue

Vi danskere opholder os i gennemsnit 80-90 procent af tiden indendørs, hvor ca 16 timer af dem er i vores egen bolig. Derfor er det også vigtigt at vi kommer mere ud, eller i hvert fald får et ordentligt indeklima.  

Hvordan får man et ordentligt indeklima? 

Når man snakker om indeklima, tænker man på alle de miljøfakta, der påvirker os, når vi opholder os indenfor. Det vil sige fugt, varme, røg, støj, luft, samt alle de partikler og kemiske stoffer, der cirkulere rundt i vore indendørs miljø. Dette er alle områder du selv kan gøre noget ved. 
Du kan starte med at lufte ud 2-3 gange om dagen, i ca. 10 minutter af gangen. Dette gør at du får skiftet den gamle luft ud med noget frisk luft. 
Derudover skal du sørge for at støvsuge minimum en gang om ugen. Skift også sengetøj 1-2 gange om ugen, for at mindske støvpartikler og stoffer der sætter sig i sengetøjet.  

Konsekvenser ved dårligt indeklima 

Der kan være en række konsekvenser ved ikke at have et ordentligt indeklima. De hyppigste er hovedpine, eller kvalme. Men du kan også risikere at udvikle astma, eller i værste fald udvikle KOL. 

Brug mere tid udenfor 

Noget andet der kan være godt for dit helbred er hvis du opholder dig mere udenfor. Derfor kan det være en ide, hvis du har en have at få nogle ting, der gør du har lyst til at opholde dig udenfor. Såsom et bålsted, der gør man kan bruge timevis udenfor, både alene, men også sammen med familie og venner. Man kan sidde bare og nyde varmen, eller man kan lave mad over bålet. 
Ellers kan man anskaffe sig nogle mål, så man kan spille noget fodbold udenfor. 
Hvis man ikke har en have, kan man gå eller løbe nogle ture, og få noget frisk luft.