Lider du af kolde fødder? – se her hvorfor

0
1796
varme fødder

Der kan være flere årsager til du har kolde fødder. Vi kan alle komme ud for at på en kold vinterdag, efter en tur i sne og blæst, at have kolde fødder. Hvis man har kolde fødder pga. Der er fodkoldt i hjemmet, kan det anbefales at få installeret gulvvarme i gulvet. Men nogle kan bare lige meget hvor tykke sokker og end hvor varmt der er i rummet, ikke få varme fødder. Det kan der være forskellige årsager til.  

Åreforkalkning 

En af de mest almindelige årsager til at nogle har kolde fødder er pga. “prifær karsygdom”. Det betyder at de blodårer, som føre blod til benene bliver lukker delvist eller helt af. Fænomenet er nok mest kendt som åreforkalkning.
Dette skyldes ofte aldering, som for nogle går hurtigere end andre. Så når pulsårene til benene bliver mere og mere snæver på indersiden, giver det derfor en reduceret blodforsyning. Den hyppigste årsag til åreforkalkning er rygning, men kan også skyldes arv eller manglende fysisk aktivitet, og dårlig kost. 

Diabetes 

Hvis du lider af diabetes, og har kolde fødder, kan det være derfor. Da diabetes ødelægger de tynde hårrørsårer, over tid. De bliver hurtigere ødelagt, hvis man har store svingninger i sit blodsukkerniveau. Dette giver dårlig blodforsyning og nedsat hudtemperatur.  

Hypothyreoidisme 

Et andet ord for hypothyreoidisme er “lavt stofskifte”. Lavt stofskifte opstår ved at skjoldbruskkirtlen ikke fungere optimalt. Det kan derfor give forskellige symptomer, som træthed, depression, ubehag i maven, muskelkramper, vægtøgning, og kuldeskær. Dvs. Du fryser lettere, og din hud vil føles koldere. 

Hvordan kan du undgå det  

Den eneste “lette” måde at undgå nogle af disse sygdomme eller symptomer, er ved at stoppe med at ryge, hvis man gør dette. Da rygning er med til at give dårligt blodomløb, som er årsagen til de fleste af disse sygdomme. 
Du kan også styrke dit blodomløb, ved at tage kolde og varme bade, som f.eks. vinterbadning.