Mangel på VVS-lærlinge

0
2049
vvs

Hvis du står og overvejer at tage en uddannelse, og har en interesse for håndværk, kan det måske være du skulle begynde og overveje at uddanne dig til VVSer. Der er nemlig pt. Stor mangel på VVS-lærlinge. Flere VVS virksomheder er faktisk i akut mangel på lærlinge. 
Udviklingen understreges af, at antallet af VVS-lærlinge i skolepraktik er styrtdykket de senere år, fra 130 i februar 2015 til blot 35 samme måned i 2018. Samtidig har vvs-virksomhederne taget over 30 procent flere lærlinge i årets første to måneder. Det viser tal fra Undervisningsministeriet. 

Hvad lære man på VVS-uddannelsen 

Du lære blandt andet hurtigt at du faktisk har et uundværlig fag, da det netop er dig der skal sikre folk har vand, varme og et ordentligt indeklima. 
Du er med på byggepladsen når rør, varmeanlæg og afløb skal forbindes. Du lære at være klar på at rykke ud hvis uheldet er ude, og vandrøret måske er sprunget i et hjem. 
En VVS uddannelse veksler mellem praktisk arbejde i en virksomhed, med teoretisk undervisning på en skole. 
Hvis du vil vide mere hvad en VVSer laver, kan du se mere her. 

Økonomi under uddannelsen 

Du modtager elevløn, det vil sige du får mere end normal SU, og alt efter om du er under eller over 25 år får du enten almindelig elevløn eller også får du voksen lærlingeløn som er lidt højere. 
Har du en uddannelsesaftale med en virksomhed, får du løn, fra den dag du begynder uddannelsen, uanset om du begynder med grundforløbet på skole eller begynder i praktik.
Elevlønnen er aftalt mellem arbejdsgivere og den faglige organisation på området.
Begyndelseslønnen for elever i erhvervsuddannelserne ligger typisk mellem 9.500 kr. og 12.500 kr. om måneden og stiger for hvert år. Der fås også et tillæg hvis du har en tidligere gymnasial uddannelse.