Hvorfor er prævention vigtig?

0
1188
kondomer

Vi lever i et seksuelt frigjort land, og kan derfor dyrke sex med næsten alle vi har lyst til og når vi vil.
Mange unge glemmer dog ofte præventionen. Det kan have fatale konsekvenser for både dem selv men også dem de har sex med.  

Ubeskyttet sex 

Mange tror at bare fordi pigen er på p-piller så kan de roligt dyrke ubeskyttet sex, men det kan de ikke altid. Hvis man ikke har et fast forhold, og måske dyrker sex med en man har hooket op med på en bar, så ved man ikke om personen kan have en kønssygdom, som du så kan blive smittet med. Nogle kønssygdomme kan du ikke mærke symptomer på før lang tid efter du har pådraget dig den. 

Hvilke typer kønssygdomme findes der? 

En af de mest udbredte kønssygdomme er klamydia og ca 50.000 smittes hvert år med klamydia, men kun ca 34.000 bliver behandlet hvert år.  Det er primært unge under 25 år der smittes.
Efter klamydia er kønsvorter eller kondylomer som de hedder, den mest udbredte kønssygdom. Her rammer ca 12.500 hvert år, men til gengæld kun 10% der er under 25 år.
Siden 2004 er der konstateret en stor stigning i forekomsten af gonoré, og der konstateres årligt 3.500 nye tilfælde.
Syfilis blev næsten udryddet i 90erne, men de senere år er der flere der bliver ramt af det, og man siger at ca 750 årligt smittes, men typisk mænd som smitter andre mænd.  

Hvordan sikre man sig så mod kønssygdomme? 

Den eneste måde du kan sikre dig 100% mod kønssygdomme er ved at benytte kondomer under samleje. På kondomland kan du finde billige kondomer.
De har et udvalg som minder om bland selv slik, hvor du selv kan vælge de typer, størrelser, smage mm. Du har lyst til.  

Men husk nu at tænk over hvem du dyrker sex med, og hvis personen ikke forlanger at der bruges kondom, er det nok ikke første gang at personen har dyrket usikker sex, og dermed en risiko for at personen har en sygdom, de måske ikke er klar over.