Flere danskere cykler med hjelm

0
1140
lille pige cykler med cykelhjelm

Danskerne er blevet bedre til at tage cykelhjelmen på, når jernhesten skal luftes. Brugen af hjelm er steget kraftigt i løbet af de sidste 15 år. Det er en positiv udvikling, men Rådet for Sikker Trafik ser gerne at endnu flere begynder at bruge cykelhjelm, og rådet fokuserer især på brugen af hjelm blandt børn og unge.

Flere hjelme, færre hovedskader

I 2004 kørte 6 % af danskerne med cykelhjelm. I 2017 nåede tallet op på 39 %, og det betyder at antallet er steget med 33 % på 13 år. Danskerne er således blevet mere bevidste om at bruge cykelhjelm i trafikken. Udviklingen skyldes sandsynligvis, at der siden 2004 har været større fokus på de mange sikkerhedsmæssige fordele ved at køre med hjelm. Den øgede brug af hjelme har resulteret i færre hovedskader i forbindelse med alvorlige trafikuheld. Antallet af hovedskader er i alt faldet med 12 %, hvilket afspejler en positiv udvikling.

Børn skal bruge cykelhjelm

Selvom udviklingen er positiv, ser især Rådet for Sikker Trafik gerne, at endnu flere danskere tager hjelmen på, når de hopper op på cyklen. Rådet har særligt fokus på at øge brugen af cykelhjelm hos børn og unge, da især teenagere smider cykelhjelmen. En optælling viser, at mens ni ud af ti af de 6 til 9-årige bruger cykelhjem, bruger kun en ud af tre i aldersgruppen 12 til 16 år cykelhjelm. Derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik forældre til at stå fast og sørge for at junior bruger sin cykelhjelm. Det gjorde de blandt andet med kampagnen ’Nederen forældre’, der kørte for et par år siden. Kampagnens videoer havde især fokus på unge, som vælger cykelhjelmen fra, fordi den er kikset eller upraktisk.

Brugen af cykelhjelm er vigtig uanset om der er tale om almindelige cykler eller løbecykler som disse, hvor børn også hurtigt kan slå hovedet voldsomt, hvis de vælter.