Myter om mikrobølgeovnen

0
2068
mikrobølgeovn

Mikrobølgeovnen kom på det danske marked i slutningen af 70erne og blev rigtig stor herhjemme i 80erne, og i dag har næsten alle hjem en mikrobølgeovn. Dengang følte folk at de skulle pakke sig ind i bly, eller i hvert fald ikke holde sig i nærheden af mikrobølgeovnen når den var sat i gang, da man var bange for stråling. Men selv i dag findes der en liste af myter omkring mikrobølgeovnen. Vi vil her prøve at af- eller bekræfte nogle af de myter.  

Mikrobølgeovnen gør maden mindre sund 

Mange argumenterer for at maden blive mindre sund, efter en tur i mikrobølgeovnen, på baggrund af en gammel undersøgelse fra 80erne, hvor en mand testede på 7 personer, hvor nogle fik mad og drikke varmet fra en mikrobølgeovn og de andre på den klassiske metode. Her viste blodprøver at dem der fik mad fra mikrobølgeovnen, et fald i deres hæmoglobinværdier og hvide blodlegemer. Desuden var kolesterolniveauet i deres blod steget.
Men senere har forskere fundet frem til at mad varmet i mikrobølgeovn ikke fjerner flere vitaminer end klassiske måder at varme maden på. Samt der ikke bliver dannet skadelige stoffer.
 

Kan strålerne komme ud af mikrobølgeovnen? 

Ifølge Niels Bohr Instituttets brevkasseredaktør og lektor emeritus Malte Olsen, så kan der ikke komme nogle stråler ud af mikrobølgeovnen, og selv gravide skal ikke frygte at stå i nærheden af en mikrobølgeovn, da det ikke påvirke fostrene, så længe mikroovnen er intakt og sørg for aldrig at skille den ad eller selv prøve at reparerer den derhjemme. Men selv hvis der skulle være stråler der kom ud ville de ikke være skadeligt for gravide og deres fostre svare han »Nej, gravide har ikke nogen særlig risiko ved at være i nærheden af en mikrobølgeovn. Mikrobølgerne fra ovne, som dem man har i husholdningen, kan slet ikke nå ind til et foster, hvis de skulle komme ud, for strålernes energihalveringsdybde i vand er højest nogle centimeter,« svarer Malte Olsen. 

Kan man få kræft af en mikrobølgeovn? 

Der findes ingen studier der indikerer at der skulle være nogen risiko for at udvikle kræft, af at benytte eller stå i nærheden af en aktiv mikroovn. Det er derimod større risiko for at udvikle kræft, hvis du spiser branket kød, som er stegt på en pande eller en grill.  

Vi kan vidst hurtigt konkludere at der ingen fare er for at benytte en mikrobølgeovn, så det er bare med at komme ud og investerer i en mikrobølgeovn, hvis du ikke allerede ejer en, da det kan spare dig en masse tid, især hvis du har rester eller popcorn.  Du kan finde et fint udvalg af mikrobølgeovne her